Stemmen? OF JE WORST LUST!

ImageDe crèche. De enige plek waar je de vliegtuigen van Schiphol niet hoort omdat er zo’n dertig peuters elkaar luid brullend, begeleid door pangefloten kinderdeuntjes, de hersens inslaan met een keur aan plastic groenten.

En een plek van ultieme rust, in campagnetijd. Even bijkomen. Want laten we wel wezen: de afgelopen weken kon je ieder dagdeel dezelfde supermarkt bezoeken om telkenmale een nieuw assortiment aan flyerende windjacks tegen te komen die met een monter ‘weet ú al wat u kiest?’ de weg naar de winkelwagentjes versperden. Ik gok dat de crèche de enige plek was waar je je nog ongehinderd door windjacks (op die ene iets te sportieve vader na dan) kon bewegen. Wat natuurlijk niet inhoudt dat onze kinderen daarmee gespeend bleven van verkiezingspropaganda. Oh nee!

Iedereen met ook maar een beetje gevoel voor reclame weet dat je, wil je de ouders bereiken, moet beginnen bij de kinderen. Of denkt u echt dat de VVD die ballonnen voor ú op stond te blazen?

En zo stond ik met de peuterzoon een half uur stil voor de supermarkt. Bij Herbert, het rode SP-varken, dat zich volgens het pamflet geen Raad wist (woordgrapje haha, kom-er-maar-op). De ballon vond de zoon enig. Het varken keek hem te boos, ook al vond hij Herbert een uitermate geschikte naam voor een varken. Thuis vroeg hij zich verwonderd af waarom er een meneer met een kar met een varken en een tros ballonnen met ons wilde praten?

Omdat we moeten stemmen zoon.

Nu hebben politieke partijen zelf al de grootste moeite om helder uit te leggen waarom we vandaag op ze moeten stemmen, laat staan dat het fenomeen ‘stemmen’ zich gemakkelijk laat uitleggen aan een driejarige. Maar, niets is onmogelijk: “Ze willen allemaal de baas van Amstelveen worden en wij mogen kiezen wie wint”.

Campagnetipje voor over vier jaar: zet gewoon “Wij willen de baas worden” (al dan niet onderstreept met een dikke oranje lijn) op die poster. Zelfs een driejarige snapt het is een stuk duidelijker dan: NU VOORUIT/(Samen) Voor Amstelveen/Vernieuwend en Vertrouwd/Dicht bij u/etcetera.

Wat betreft het nút van kiezen (wat betreft het nut van alles eigenlijk) kom je peutertechnisch automatisch in de boterhammen terecht. “Jij mag altijd kiezen of je kaas, pindakaas of leverworst op je brood wilt”. De zoon trok zelf al de conclusie: “En als ik niet kies, kies jij hè mama? En dan moet ik het opeten”. De zoon snapte het.

Dus, beste mensen, u heeft nog tot 21 uur om naar de stembus te hollen. Of u moet heel erg van leverworst houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s