De Arc d’Amstelveen

foto-17Lieve mensen: vanaf deze week hoeft u op feestjes en partijen niet meer binnensmonds te mompelen dat u in Amstelveen woont. Voortaan kunt u gewoon luid pochen: “ik kom uit de groenste stad van Europa, met geweldige heemparken en de liefste bermen van het hele land!”.

Mocht uw gesprekspartner zich dan verbaasd afvragen: ‘maar jullie hebben toch een stadsplein dat voor 99.99% uit steen bestaat?’, dan kunt u gewoon zeggen: ‘Ja, dat zei de jury van de groenwedstrijd dus ook, “probeer samen met bewoners en ondernemers het stenige Stadsplein te verlevendigen”, en daar zijn we dus gelijk keihard mee begonnen.’

Bijvoorbeeld met de aanschaf van een nieuw bronzen kunstwerk, “Der Bogen”, van 10 meter lang, 5 meter hoog en ruim drie ton (in euro) zwaar. Niet dat die groen is – al kun je voor de aanschafprijs de volledige Intratuin kopen. En ook niet dat die samen met bewoners is bedacht, in tegendeel. Maar toch, hij gaat de boel ont-zet-tend verlevendigen, daar op het plein.

Zo wordt hij pal voor de fontein geplaatst om, aldus het persbericht, ‘te fungeren als toegangspoort van het Stadsplein’. Eigenlijk is het omdat anders de parkeergarage onder zijn gewicht bezwijkt en dat staat zo slordig. Dat je door de fontein moet lopen om via een toegangspoort het plein te betreden vind ik zelf niet zo gastvrij, maar hee: detail. En dat ‘door de opstelling een lange zichtlijn ontstaat die het monumentale karakter van het beeld benadrukt’ doet vermoeden dat het desolaat lege plein het kunstwerk dient en niet andersom. Maar “verlevendiging van het stadsplein” verkoopt nu eenmaal beter dan “een bronzen boog van dik 3 ton”.

Beste Armandogonisten, om maar in vrijdagmarkttermen te blijven: zullen we geen knollen voor citroenen verkopen? Kunst is enig en smaak subjectief, maar zeg gewoon: “dit is onze kans om een gewilde Armando te bemachtigen en dat willen we nu eenmaal graag omwille van de kunst. Punt”. Dan kunnen we daarna met inwoners en mensen die dáár verstand van hebben bedenken hoe we de lange monumentale zichtlijn over het desolaat lege plein zo snel mogelijk kunnen vullen met léuke dingen. Misschien kunnen we de Groenraad om advies vragen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s