Kunst omdat het moet

foto-18Het leek een enig plan, om de zondagochtend eens niet in een natte speeltuin te beginnen maar iets te doen ter educatie van de kinderschare. Voor je het weet voed je ze op tot wezens die niet weten wat kunst is en die een bronzen boog op een Stadsplein voor 3 ton zonde geld vinden – in plaats van verheffing des volks. Dat zou eeuwig zonde zijn (ik bedoel zulke kinderen natuurlijk, niet die boog, dat snapt u).

En dus togen wij monter richting het startpunt van de Atelierroute: de Kunstuitleen. Vastberaden om te bewijzen dat er, naast het hier in huis bijzonder populaire werk ‘Boerderijdieren’ van de befaamde kunstenaar A. Heijn, ook nog andere stromingen de moeite van het bekijken waard zijn.

Zoals dat altijd gaat met plannen die een combinatie van kunst, kinderen en ‘niet aanraken’ behelzen, bleek ook dit plan in conceptfase beter te worden ontvangen dan in het echt (wat natuurlijk geen kwinkslag naar ‘Der Bogen’ is, want dat werd, zoals u kon lezen, in het echt óók Heel Goed ontvangen).

Op het Plein liepen we een gezellige gemeentelijke groenfuik in: om te vieren dat we een Gouden Groene Gemeente zijn, werden gratis violen (de plantjes), zaadjes en posters uitgedeeld. De Zonen verkozen, anders dan de gemeenteraad, wél het groen boven de kunst op het plein en wilden liever bij de violen blijven, maar de monumentale zichtlijn leidde ons automatisch naar de Kunstuitleen.

De lift werd enthousiast ontvangen – maar die heeft knopjes dus dat telt niet. De rest van de tentoonstelling was niet aanraakbaar, ondanks driftige pogingen van de Zonen om het tegendeel te bewijzen en iets om te gooien. Ineens had ik met liefde 3 ton overgehad voor een robuuste bronzen boog.

We probeerden het nog met ‘kijk, een konijn op wielen!” en ‘zien jullie die kip?’. Ze zagen geen kip. Ze moesten wel poepen. En wilden terug naar de lieve mevrouw met de violen die, godzijdank, ook boekjes over lokale vogels (met vleugels, geen kunstenaars) in Heemparken uitdeelde.

We hebben geen ateliers gespot deze zondag. Wel een Witte Kwikstaat. En met een poster van Amstelveen Groene Stad kwam het toch nog een béétje goed met de kunst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s